Musiker | Kompositör | Pedagog​

En av Sveriges mest etablerade och innovativa flöjtister inom folk- och världsmusikscenen. Sedan mitten av 1980-talet har han rest runt om i världen med sin musik och har som artist haft en stor inverkan på den nyskapande svenska folkmusikscenen. Han har många album bakom sig där man får uppleva hans mångsidiga, rytmiska och personliga spelstil. Jonas spelar med grupperna Groupa, Tuultenpesä samt trio-projekten Marine/Wiskari/Simonson och Jormin/Nelson/Simonson. Han har tidigare spelat med Den Fule, Bäsk, Crane Dance trio, Zephyr, Kapell Frisell och Sångensemblen Amanda. Jonas komponerar regelbundet musik för sina grupper och projekt och har jobbat som teatermusiker och som producent för bl.a. Hedningarna och Sångensemblen Amanda.

Läs mer

Jonas Simonson är en erfaren och uppskattad pedagog. Han har sedan 2001 arbetat på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet där han nu är professor. Han har tidigare jobbat som lärare i flöjt och ensemble på Kungliga Musikhögskolan i Sthlm, Ingesunds Musikhögskola, Malmö Musikhögskola, Stockholms Musikpedagogiska Institut och Syddansk Musikkonservatorium. Sedan ett antal år är Jonas engagerad i att utveckla olika feedbackmetoder och använder flitigt Liz Lermans Critical Response Process i sin undervisning.

SOLO

Läs mer

SOLO

År 2007 gavs Jonas Simonsons första soloalbum Crane Dance ut på det rivstartande bolaget Nordic Tradition. 2017 släppte den banbrytande flöjtisten och folkmusikern sitt andra album i eget namn, Till Tranland på skivbolaget Dimma. Du kan också höra Jonas helt solo i konserten/föreställningen Vindlande vindar som hade premiär i Härnösand våren 2022.

Vindlande Vindar

I solokonserten ”Vindlande Vindar” får du ta del av folkmusikens rika berättelser. Jonas kombinerar traditionsmusik med rötter i Norden med sina egna gripande kompositioner för att skapa en helgjuten och unik föreställning. Genom nära och personligt berättande får musiken en djupare innebörd. Upplev en meningsfull sammansmältning av musik och berättande, där varje låt bär på kraftfulla och starka historier, och som tydligt illustrerar folkmusikens breda mångfald. ”Vindlande Vindar” tar dig med på en resa genom känslofylld och tankeväckande musikalisk storytelling.

TILL TRANLAND - Läs mer

I tranornas land finns det många ”hemma”. Tranor färdas gränslöst mellan sina olika boplatser, liksom musiken och låtarna har gjort i alla tider. Nyfikna musikanter har delat musik med varandra och låtarna har landat på olika platser runt om i världen. Musiken migrerar långväga längs gamla och nya färdvägar. Det går att hitta samma låt på många platser där den landat och slagit bo. Ibland för kortare, ibland för längre tid.

Ofta tillskrivs musiken en geografiskt hemvist. Det kan vara bedrägligt att prata om att musik kommer från en viss plats. Varifrån kommer musiken/låten? Varifrån kommer tranan? Varifrån kommer jag?

På albumet Till Tranland spelas musik efter spelmän och kvinnor som bott och levt i Västergötland, Bohuslän, Dalsland, Stockholm och Dalarna. Flera av dessa musiker har också migrerat över olika gränser och tagit med sig sin musik och sina låtar. Spelat den med nya spelkamrater och utbytt musik, tankar och idéer. Här möts fyra nyfikna musikanter i tre duo-konstellationer, Emma Johansson, Ellika Frisell och Mia Marine. Musiken färgas av vars och ens bakgrund och spelsätt. Musikerna använder sig av erfarenheter av tidigare musikaliska möten med sina läromästare och andra musikerkollegor.

”Musiken är som vinden, den kommer och går
Den bär oss tranor så att vi kan sprida nyheter till andra
Allt som är gott ser vi
Allt det som är ont ser vi
Musiken berättar
Vi är tranor som bärs av vinden, så att vi kan sprida nyheter till andra”
Fritt efter Papa Loko, traditionell sång från Haiti

CRANE DANCE - Läs mer

Här i Norden är solen och ljuset oerhört viktig. Våra långa mörka vintrar gör att vi längtar oerhört efter ljuset. I de norra delarna firar man när solen kommer tillbaka efter en lång vinter utan sol.

I Västergötland där jag kommer ifrån kommer tranan som ett vårtecken ungefär samtidigt som vårdagjämningen. (”den tidpunkt då solen under sin årliga rörelse längs ekliptikan passerar himmelsekvatorn från söder mot norr”.) “Vi säger att Tranan bär ljus i säng”. Det betyder att när tranorna kommer ska man gå och lägga sig när det fortfarande är ljust.

Musiken på albumet har bl.a. inspirerats av det myllrande, vårliga skådespelet, dansen och ropen när tranorna mellanlandar vid Hornborgasjön. Skivan blir en resa till dessa trakter i hjärtat av Västergötland, men också precis som tranans flykt, en längtan vidare ut i världen.
Tranrop, tätt triospel, myllrande landskap med klockor, trummor och en skog av flöjter. Jonas egna kompositioner och improvisationer blandas med traditionellt material från Västsverige.

Groupa
Läs mer

Med avstamp i nordisk folkmusik spelar Groupa musik som både andas långvarig närkontakt med traditionen och en stark och obändig vilja att ständigt gå vidare. I Groupas senaste projektet Kind of Folk möter traditionsmusik gruppens
innovativa tillvägagångssätt.

Med sin helt unika form av nordisk folkmusik räknas Groupa till en av genrens absoluta supergrupper och har sedan 1981 gått i bräschen för den progressiva nordiska folkmusiken. Genom sin karaktäristiska blandning av äldre melodier, fria improviserade inslag, nya kompositioner och fantasifulla instrumentation har gruppen påverkat en hel generation av musiker. Ständigt nyfikna och tvåfaldigt grammisbelönade Groupa släppte våren 2023 sitt trettonde album Kind of Folk – Vol. 4 Iberia.

 

Medlemmar

Mats Edén – Viola d’amore, Hardingfela
Terje Isungset – Trummor, slagverk, mungiga
Jonas Simonson – Flöjt, Altflöjt, Sälgflöjter, Pipor

 

www.groupa.se
info@groupa.se

Mia Marine, Jonas Simonson, Hanna Wiskari Griffiths
Läs mer

Lekfullt och mästerligt samspel mellan tre helt unika musikerröster, var och en med sin egen personliga stil och färg. Musiken växlar mellan traditionell folkmusik, nyskrivna kompositioner och improviserad musik som bara existerar här och nu. Alla tre har en gedigen bakgrund inom nordisk folkmusik i solo- och ensembleform. Samtida nordisk rotmusik på saxofon, flöjt och fiol med skärpa och stark närvaro när den är som svängigast och vackrast.

LADDA NER PRESSKIT

Tuultenpesä
Läs mer

I finsk-svenska Tuultenpesä möts flöjtister med olika traditioner och unika bakgrunder som musiker och kompositörer. Tuultenpesä utvecklar de färger och uttrycksmöjligheter som ett flertal olika flöjter kan erbjuda. Ur den nordiska traditionen används polskor, hallingar, runosånger och annat musikaliskt material. Ett möte mellan ålderdomligt och modernt, tradition och förnyelse. En flöjtensemble där det minimalistiska och kärva får utrymme. Albumet Vindstilla släpptes 2022 på skivbolaget Ääniä Records.

Medlemmar: Kristiina Ilmonen, Kirsi Ojala, Göran Månsson, Mimmi Laaksonen, Leena Laitinen och Jonas Simonson.

www.windonwind.com

Jormin, Nelson, Simonson
Läs mer

Anders Jormin, kontrabas, Karin Nelson, orgel, och Jonas Simonson, flöjter har sedan 2007 arbetat med att undersöka hur man kan skapa en gemensam musikalisk plattform utifrån sina olika musikaliska bakgrunder. Det har varit ett utforskande arbete där tre konstnärer med olika musikaliska dialekter möts. Det finns en variation i traditioner och spelstilar där alla tre musikerna växlar mellan olika uttryck och roller. Ljud, färger och uttryck smälter samman i deras musik till en syntes av folkmusik, nutida improvisation och kyrkomusik. En mötesplats som skapar en miljö där de både utmanar och lär av varandra.

Albumen Songs in Meantone (2010) och Tantum (2018) är utgivna på skivbolaget Footprint Records.

WORKSHOP

SPEL TILL DANS

I en workshop med Jonas får du möjlighet att fördjupa dig i olika områden såsom låtspel, ensemblespel, improvisation eller i feedbackmetoden Critical Response Process.
Workshop i låtspel och ensemblespel

För dig som vill utforska och fördjupa dig i låtspel, samspel och din relation till ditt instrument. Här kan du reflektera över olika spelsätt och spelstilar inom svensk folkmusik. Vi fokuserar på sväng, ornamentik, artikulation/stråk, improvisation samt tränar på lyssnande och samspel i grupp.

Feedback-workshop
Liz Lermans Critical Response Process (CRP) är en beprövad metod för att ge och ta emot feedback på pågående arbete. Genom att förstå var i processen den som får feedback befinner sig och vad som är viktigt för dem i den aktuella situationen, blir CRP ett kraftfullt verktyg för motivation och fortsatt utveckling. Workshopen kan inkludera en introduktion till metoden eller ett fördjupat arbete med hur du kan använda feedback i olika sammanhang.
Spel till dans

Jonas har en omfattande dansrepertoar och lång erfarenhet av att spela till dans. Som en uppskattad dansspelman på både danskvällar och kurser delar han med sig av sitt spel för att berika din dansupplevelse.

Kontakta Jonas för att diskutera innehåll och upplägg för en workshop eller spel till dans på info@simonson.nu

JONAS SIMONSON

Musiker | Kompositör | Pedagog​

©JONAS SIMONSON | WEBPROD BLOMILL