Tuultenpesä
Vindarnas möte
Vindarnas möte
Anmärkningsvärt nog har vid ungefär samma tidpunkt två ensembler bestående av flöjtister sett dagens ljus i både Finland och Sverige. Dessa två ensembler, Zephyr och Wind on Wind, består av några av de bästa flöjtisterna på båda sidor om Bottniska viken.
Denna flöjtensemble kan betraktas som en uttrycksfull orgel utan klaviatur där musikerna är luftströmmen, andningen. Ett vindväsen med ett rikt instrumentarium där kontraster och dynamik får en väldig spännvidd. En flöjtensemble där det minimalistiska, kärva och dramatiska får utrymme. Från lätt bris till orkan.
Med repetitiv rytmik, modala melodier och flera melodiska lager skapar de med små medel stor variation och nya klanger. Ur den nordiska traditionen används polskor, hallingar, runosånger och annat. Minimalistisk musik från modern västerländsk konstmusik och olika andra folkmusiktraditioner är också en viktig inspirationskälla.
Tuultenpesä utvecklar och njuter av de färger och uttrycksmöjligheter som olika flöjter kan erbjuda. Med sina olika traditioner och unika bakgrunder som musiker och kompositörer korsbefruktar och skapar de nya sound och formspråk. Ett möte mellan ålderdomligt och modernt, tradition och förnyelse.
Medlemmar
Kristiina Ilmonen tillhör pionjärerna inom den nutida finländska folkmusiken. Hon är musiker,kompositör och lärare, spelar träblås, sång och slagverk. Kristiina har jobbat mycket med improviserad musik, och hon har samarbetat med modern dans, teater och film. Hon har uppträtt över hela världen både som solist och med grupper som Suunta, Ural Pop och Wind on Wind. Idag arbetar Kristiina som professor i folkmusik vid Sibelius-Akademin, Konstuniversitetet.
Mimmi Laaksonen spelar både traditionella och moderna blockflöjter, irländsk flöjt, harmonium och piano. Hon har specialiserat sig på finsk-ugrisk och nordisk folkmusik samt musikutbildning. Mimmi arbetar för närvarande i ett vårdmusikprojekt som ger konserter musik på vårdhem och äldreboenden. Som frilansande musiker spelar Mimmi i Helsingfors Soundpainting Ensemble, Wind on Wind, och Pentti Rasinkangas & Muusika pupular.
Kirsi Ojala är en musiker med ett brett utbud av traditionella blåsinstrument, blockflöjte och pipor, sälgflöjter, gamla vass instrument och mungiga. Hon arbetar i det prisbelönta Sibelius-Akademins Folk Big Band som stämledare för blåsarna. Hon spelar också med Eppel & Peppel, Sähköpaimen, Armas och Wind Wind. Kirsis flöjtspel kan också höras på mobila spelsoundtracks från Rovio, företaget bakom Angry Birds serien.
Leena Laitinen är blockflöjtist och musiklärare. Hon har specialiserat sig på tidig musik och musikundervisning. Hon har arbetat i olika tvärkulturella projekt med dans, opera, medeltida musik och popmusik. Ofta i dessa projekt och grupper fungera Leena även som sångare. Hennes spel och sång kan höras på album med Milargo, New Better Spring Band, och Wind on Wind.
Jonas Simonson – en av Sveriges mest etablerade, innovativa flöjtister inom folk- och världsmusik. Under de senaste 30 åren har han rest runt om i världen med sin musik. Som musiker har han haft en stor inverkan på den innovativa svenska folkmusikscenen och hans intensiva, rytmiska och personlig spelstil kan höras på ett stort antal album med t.ex. Groupa, Den Fule, Crane Dance Trio och Zephyr.
Göran Månsson – en av de mest spännande och dynamiska flöjtisterna i Sverige idag. Han kommer från Haverö i Medelpad, från den legendariska spelmanssläkten Lång. Med sin bakgrund som slagverkare använder sig Göran av en perkussiv spelstil vilket gör att hans flöjtspel får ett helt eget personligt sväng och uttryck som aldrig tidigare hörts. Göran spelar med Göran Månsson Band, Frispel, Månsson & Åberg och Zephyr.