Jonas Simonson
Till Tranland (2017)
I tranornas land finns det många ”hemma”. Tranor färdas gränslöst mellan sina olika boplatser, liksom musiken och låtarna har gjort i alla tider. Nyfikna musikanter har delat musik med varandra och låtarna har landat på olika platser runt om i världen. Musiken migrerar långväga längs gamla och nya färdvägar. Det går att hitta samma låt på många platser där den landat och slagit bo. Ibland för kortare, ibland för längre tid.
Ofta tillskrivs musiken en geografiskt hemvist. Det kan vara bedrägligt att prata om att musik kommer från en viss plats. Varifrån kommer musiken/låten? Varifrån kommer tranan?
På denna skiva spelar vi musik efter spelmän och kvinnor som bott och levt i Västergötland, Bohuslän, Dalsland, Stockholm och Dalarna. Flera av dessa musiker har också migrerat över olika gränser och tagit med sig sin musik och sina låtar. Spelat den med nya spelkamrater och utbytt musik, tankar och idéer.
Här möts fyra nyfikna musikanter i tre duo-konstellationer. Musiken färgas av vars och ens bakgrund och spelsätt. Vi använder oss av erfarenheter av tidigare musikaliska möten med våra läromästare och andra musiker.
”Musiken är som vinden, den kommer och går
Den bär oss tranor så att vi kan sprida nyheter till andra
Allt som är gott ser vi
Allt det som är ont ser vi
Musiken berättar
Vi är tranor som bärs av vinden, så att vi kan sprida nyheter till andra”
Fritt efter Papa Loko, traditionell sång från Haiti
Iʹbykos från Rhegion, 500-talet f.Kr. var en grekisk diktare som var verksam vid Polykrates hov på Samos. Endast fragment av hans dikter är bevarade. Enligt legenden (som återfinns i en berömd ballad av Schiller) blev Ibykos dödad av rövare, men en flock tranor avslöjade brottet och gärningsmännen.
Till Tranland – tracklist
1. Ibykos tranor (Emma & Jonas)
2. 82:an – Polska efter Åberg och Günther, Grindstad (Mia & Jonas)
3. 85:an – Polska efter Åberg och Günther, Grindstad (Mia & Jonas)
4. Sälgberg – Polska efter Maria Sohlberg, Munkedal (Jonas)
5. Bleking Polska efter Carl Aron Hakberg, Skövde (Ellika & Jonas)
6. Sexdrega – Bingsjö tur och retur – Polonäs efter Johannes Bryngelsson, Sexdrega och Bingsjöpolskan efter Päkkos Gustav, Bingsjö (Ellika & Jonas)
7. Solberg – Polska efter Maria Sohlberg, Munkedal (Jonas)
8. Polonaise no. 113/Gärdsjöpolskan – Efter J. Bryngelsson, Sexdrega och Nils Agenmark, Stockholm (Ellika & Jonas)
9. Polska efter Karl Ludvig Magnusson, Nössemark (Mia & Jonas)
10. Polska efter Axel Sundström, Mölltorp (Jonas)
11. Polska efter Erland Magnusson, Nössemark (Emma & Jonas)
12. Polonäs no. 124 Efter J. Bryngelsson, Sexdrega (Emma & Jonas)
13. Polska efter Niklas Larsson, Svarteborg (Emma & Jonas)
14. Mot Rhegion – Vals efter Petter Carlsson, Ärtemark (Jonas)
Jonas Simonson: tvärflöjt, altflöjt, sälgflöjt, norderöpipa, månmarkapipa, härjedalspipa
Ellika Frisell: fiol, altfiol
Mia Marin: femsträngad fiol
Emma Johansson: tvärflöjt
DUO GÅNGER TRE. Tranor har uppenbarligen en speciell betydelse för Jonas Simonson. Ett av hans band heter Crane Dance Trio, och nu har dessa mäktiga fåglar även fått ge namn åt en ny platta. Han hörs även i band som Groupa och Den Fule, men här släpper han fram sitt mycket personliga flöjtspel i tre olika duokonstellationer. Simonson är en mästare på att med hjälp av tvärflöjter få en polska att svänga något enormt, men kan också med samma instrument frambringa eftertänksamma, känslosamma toner. De två låtarna från Grinstad som spelas i sällskap med Mia Marin på femsträngad fiol är exempel på båda delarna.
Ett av skivans vackraste spår är Sexdrega – Bingsjö tur och retur, där altflöjten och Ellika Frisells djupa violastämma kompletterar varandra på ett ljuvligt sätt. Den tredje spelkamraten är traversflöjtisten Emma Johansson.
Här finns också några sololåtar, där Jonas spelar sälgflöjt och Härjedalspipa, även de givetvis med ett omisskännligt Simonsonskt sväng och frasering. Till tranland är en mycket fin musikalisk resa tillsammans med en av Sveriges mest personliga folkmusiker.
Crane Dance (2007)
År 2007 gavs Jonas första soloalbum Crane Dance ut på det rivstartande bolaget Nordic Tradition.
Med på skivan finns flera gamla och nya spelkompisar. Mats Edén har spelat tillsammans med Jonas sedan 1983, då deras vägar korsades i gruppen Groupa. Gitarristen Mattias Pérez kompletterar detta radarpar med sitt innovativa och följsamma spel. På två infallsrika spår gästar basisten Johannes Lundberg denna trio.
Med på utflykten är också den mångsidige musikanten Sten Källman. Han och Jonas frossar i slagverk och flöjtsound på två av Jonas egna låtar.
Albumet är bland annat inspirerat av det myllrande, vårliga skådespelet, dansen och ropen när tranorna mellanlandar vid Hornborgasjön. Skivan blir en resa till dessa trakter i hjärtat av Västergötland, men också precis som tranans flykt, en längtan vidare ut i världen.
Tranrop, tätt triospel, myllrande landskap med klockor, trummor och en skog av flöjter. Jonas egna kompositioner och improvisationer blandas med traditionellt material från Västsverige.