Groupa logotyp

Groupa

Ständigt nyfikna och tvåfaldigt grammisbelönade Groupa har nu släppt sitt tionde album. Kind of Folk – Vol. 1 Sweden är Groupas högst unika version av några av de många välkända melodier som sjungits som vaggvisor, spelats på bröllop eller till dans. Luften, andningen och klangerna skapar här nya ramar för de låtar som grävts fram för just detta tillfälle.
Via Jan Johanssons geniala tolkningar av folkmusiken fick Groupa näring till nya impulser i sitt ständigt pågående samtal musikanter emellan. De sökte sig tillbaka, till de gamla uppteckningarna, till noterna och lyssnade på inspelningar av nu sedan länge bortgångna förebilder inom sången och spelet. Med tunna akvarelltoner målar de upp sin egen version av svenska låtar och sånger. De lyssnar inåt, ibland smygande och stundtals uppsluppet. Allt som oftast vet de inte helt vet vad som skall hända men finner vägen framåt tillsammans.

Med sin helt unika form av svensk folkmusik räknas Groupa till en av genrens absoluta supergrupper och har sedan 80-talet gått i bräschen för den progressiva svenska folkmusiken. Genom sin karaktäristiska blandning av äldre melodier, fria improviserade inslag, nya kompositioner och fantasifulla instrumentation har gruppen påverkat en hel generation av musiker.
I Groupas musik samsas dåtida traditioner, nutida infall och framtida möjligheter och den säregna klangfärg som gruppen kommit att förknippas med byggs kring hallingar, valser, gamla och nygjorda polskor med rytmiskt driv och blåtoner. Groupa ger musiken friare tyglar och nya färger och fortsätter outtröttligt att inspirera varandra till att ta musiken mot nya dimensioner.

Medlemmar

Mats Edén
Viola d’amore, Hardingfela

Terje Isungset
Trummor, slagverk, mungiga

Jonas Simonson
Flöjt, Altflöjt, Sälgflöjt, Härjedalspipa

Groupa vet hur de ska ta sig an de urtida inspirationskällorna medan de stormar framåt Cliff Furnald - Roots World

Groupa vet hur de ska ta sig an de urtida inspirationskällorna medan de stormar framåt Cliff Furnald - Roots World

Groupa has become identified with Swedish folk music and all the developments in its recent history, Groupa will challenge people’s preconceptions of Swedish music a band worth their weight in gold. Rock'n'Reel

Senaste nytt

Turné juli 2017

Läs mer

Diskografi

Kind of folk vol.1 (2016)

All ice records 2016

Fjalar (2002)

Xource 2002 – XOUCD 134

Utan sans (1998)

Nominated for a Swedish Grammy in 1989.
Amigo 1998 – AMCD 721

Vildhonung (1985)

Även på »Av bara farten/Vildhonung«, samlings-cd av två vinyler.
Amigo 1985 – AMCD 729

Silent folk (2014)

Footprint 2014

Lavalek (1998)

Xource 1998 – XOUCD 125

Imeland (1995)

Awarded with a Swedish Grammy in 1996.
Amigo 1995 – AMCD 730

Av bara farten (1983)

Även på »Av bara farten/Vildhonung«, samlings-cd av två vinyler.
Amigo 1983 – AMCD 729

Frost (2008)

Footprint 2008 – FRCD040

Groupa 15 years (1998)

A collection of 15 years (1981-1996) of Groupa music. Available from North side.
North Side 1998 – NSD 6010

Månskratt (1990)

with Lena Willemark.
Awarded with a Swedish Grammy in 1991.
Amigo 1990 – AMCD 725

Kontakt & bokning

Heart Beat Music

info@heartbeatmusic.nu
www.heartbeatmusic.nu
+ 46 (0)732 59 43 49