Crane Dance Trio

Crane Dance Trio

Denna trio kan du höra på skivan Crane Dance Trio flyger igen, utgiven 2015 på skivbolaget Dimma. Musiken på flyger igen bygger på långvarigt undersökande av gränslandet mellan improvisation och färdiga låtar. Här hörs egna kompostioner tillsammans med ljudliga utflykter till olika musikaliska platser.

Trion spelar också på Jonas första soloalbum släppt i juni 2007 på skivbolaget Nordic Tradition. Här hörs Mats hypnotiska springlekar och Jonas underfundiga hallingar blandat med låtar från Värmland, Västergötland och Norge.

Mats Edén och Jonas Simonsons intrikata samspel har utvecklats under många års musicerande tillsammans. Den lyhörde och infallsrike gitarristen Mattias Pérez fulländar denna trio med sitt kreativa och följsamma spel.

Mats Edén – fioler och dragspel

Mats Edén har sina rötter i den rika Värmländska myllan. Han var med att starta den legendariska gruppen Groupa 1980. Hans fiolspel är elegant, virtuost och sätter med sin blandning av värmländskt och norskt ett särmärke på musiken oavsett i vilket sammanhang han musicerar. Mats har turnerat runt om i världen med bl.a. Groupa Ale Möller och Lena Willemark i ECM ? projektet Nordan, Annbjörg Lien, Bruce Molsky, Fiddles on fire m.fl. Han har gjort ett antal soloalbum för AMIGO. Läckerbiten, nummer två i ordningen, blev 1998 nominerad till Grammis, Mats femte grammisnominering! Mats tredje soloalbum Milvus, med Jonas Simonson och den norska stråkkvaretten Cikada, kom ut 1999 på det välrenommerade skivbolaget ECM.

Mattias Pérez – 12-strängad gitarr

Mattias är en flitigt anlitad gitarrist. Han spelar bl.a. med sångerskan Eva Åström Rune, sin egen trio MP3 och med kultförklarade Outhouse Allstars. Han har även spelat med musiker som Ånon Egeland, Mats Berglund och i gruppen Harv. Mattias har också arbetat som musiker för Västanå Teater med uppsättningar som Trollflöjten, Gösta Berlings saga, En Herrgårdssägen m.fl. Mattias arbetar som lärare vid Ingesunds Musikhögskola.

Jonas Simonson – flöjter

Jonas Simonson är en rutinerad folkblåsare från Västergötland. Han har utvecklat en unik och sammansatt spelstil, och spelar flöjt som ingen annan, med sin rytmiska och klangliga skärpa och intensitet.

Jonas spelar tvärflöjt, altflöjt, härjedalspipa och sälgflöjt.

Lika elegant och magisk som tranornas parningsbalett dansar musiken fram och trollbinder lyssnaren. Detta är verkligen örongodis för en sparsmakad folkmusikkonsument. Ett oerhört tajt och genommusikaliskt samspel mellan Jonas och hans medmusiker, Mats Edén, fiol och Mattias Perez, gitarr.

Alexandra Ullsten

Lira, om CD:n Crane Dance

Kontakt & bokning

Heart Beat Music

info@heartbeatmusic.nu
www.heartbeatmusic.nu
+ 46 (0)732 59 43 49

Flyger igen – ute nu!

Nu kom plattan från tryckeriet. Kommer att finnas att köpa på Internationella Spelmansstämman Konstepidemin, 30 maj och Ransäterstämman 5-7 juni. Vi ses!